Sándor-tanya Biogazdaság, Szomód

Kisüzemi Biogazdaság honlapja

Katica az almafa ágán

A kezdetektől...

42 hold szántó, kaszáló és gyümölcsösünk 1915-ben került a családunk birtokába. 1945-ben a szántót, majd 1951-ben a kaszálót államosították, csupán a 8 holdas gyümölcsös maradt meg. 1938-ban a kert fele részében őszibarack- és kajszibarack-, másik felében alma-, körte- és ribiszke-termelés folyt. Déli lejtésű fekvése és város közelsége különösen jó lehetőségeket biztosított a termeléshez és az értékesítéshez.

A II. világháború után némi szerencsével sikerült magánkézben tartani az ültetvényt. Ebben az időben nehéz volt versenyezni az államilag jelentős mértékben támogatott Termelő Szövetkezetekkel, de tudatos fejlesztéssel, korszerű technológiák alkalmazásával, a költségekre nagyon odafigyelve, sikerült versenyképesnek maradni.

A rendszerváltás időszaka hozta a legjobb lehetőségeket. Ekkor a környékbeli élelmiszerüzleteknek, éttermeknek és üzemi konyháknak tudtuk értékesíteni a gyümölcsöket. Ennek következtében folyamatos fejlesztést hajtottunk végre a fajtaválasztékban, a tárolásban és a termesztéstechnológiában, melynek elsődleges célja volt egészséges élelmiszerekkel ellátni a vásárlókat.

Tojótyúkok tartásával is foglakoztunk a kerítéssel körbezárt gyümölcsösben. Ez több haszonnal járt, egyrészt megoldotta a trágyázás kérdését, másrészt gyom- és rovarirtási hatása is jelentős volt. Kedvelték a vevők a szabadtartású tyúkok kiváló minőségű tojását, de sajnos ezzel a tevékenységgel fel kell hagynunk, mert a közeli erdőkből áthúzódó rókák óriási károkat okoztak a tyúkállományban.

...máig.

Az utóbbi 8 évben az értékesítés lehetősége meglehetősen beszűkült. Megint a nagygazdaságok egységes méretű és nagy mennyiségben rendelkezésre álló termékei szorították ki a kistermelőket - többek között bennünket is - a boltok polcairól. Nem engedhettük meg magunknak, hogy a multinacionális áruházláncok által diktált feltételeknek megfeleljünk és nem is akartunk lélektelen almagyárrá válni. Úgy érzem, jól döntöttünk ebben a kérdésben.

Jelenleg körülbelül 2,5 hektáron folyik almatermesztés, valamivel kevesebb mint 1 hektáron pedig szilva, körte, sárgabarack, meggy, cseresznye terem. A csökkenés oka a talaj parlagon pihentetése és a csökkenő értékesítési lehetőség. Kertünkben kisebb mennyiségben körte és kajszi is terem, melyet szintén helyben értékesítünk.

2014-től 0,5 ha területen szabadföldi zöldségtermesztéssel is foglalkozunk. A szezonális zöldségek széles választékát termeljük a bio előírások betartása mellett. Zöldségek a teljesség igénye nélkül: burgonya, cékla, főző- és sütőtök, sárgarépa, petrezselyem, paprika, paradicsom, hagymafélék, cukkíni, padlizsán, salátafélék és még sok minden más, melyek aktuális választékáról itt olvashat.

Az utóbbi időszak megvalósult tervei

Az utóbbi időszak megvalósult terveiről itt olvashat.

Tervek

A következő időszak elsődleges feladata a termékeink minőségének és feldolgozottságának növelése, ezért kérjük iratkozzon fel hírlevelünkre és látogassa gyakran honlapunkat.

Aktuális termékeink

Bio tojás

Bio zöldségek

Bio gyümölcs

Bio csirke

Nyitvatartás:
Hétfőtől - vasárnapig
10:00-tól - 18:00 óráig

Aktuális áraink

Utolsó frissítés:
2020. március 15.